FS skriver…

OM KLYNGEN VED HAVET

Det er ikke blot et kontorfællesskab, men et tæt samarbejde, fortæller initiativtager Kim Degn, der er miljøingeniør. Med i Klyngen Ved Havet er også Safeday, Vennerstrøm og Hejtex. De har slået sig ned på Lindø, hvor de samtidig bliver del i et meget større netværk.

Nordøstfyn: – Jeg fikser din computer og du passer telefonen for mig. Og så slår vi kræfterne sammen om at byde ind på de lokale opgaver.

Som enkeltmandsvirksomhed – eller et bare et ganske lille firma – er der mange opgaver, man ikke har en chance for at byde på. Men så kan man jo alliere sig ud fra princippet: Sammen er vi stærkere, og det er præcis, hvad fire lokale virksomheder har gjort. De har samlet sig i “Klyngen Ved Havet.”

– Jeg startede med at etablere en netværksgruppe med folk, der solgte tid og viden på konsulentbasis. Derfra var vi fire, der den 27. september blev enige om at etablere et fælles kontor på Lindø, og den 1. januar flyttede vi ind, fortæller miljøingeniør Kim Degn.

Denne dag er han og Per Kildelund, der driver firmaet Safeday, alene på kontoret. Hejtex og Vennerstrøm er ude og arbejde.

– Men det er jo en af fordelene ved at have kontorfællesskab. Vi har hver sit skrivebord, men fælles printer og wi-fi, og med fire virksomheder tilknyttet, er der altid en på kontoret. Desuden tager vi gerne imod beskeder til hinanden, og klyngen har et fælles telefonnummer, så kunder er sikker på, at telefonen altid bliver taget, fortæller Per Kildelund.

– En anden fordel er, at vi hjælper hinanden og trækker på hinandens kompetencer, uden at der følger en faktura. Det her er ikke blot et kontorfællesskab – det er et tæt samarbejde.Vi har hver sit skrivebord, men fælles printer og wi-fi, og med fire virksomheder tilknyttet, er der altid en på kontoret. Desuden tager vi gerne imod beskeder til hinanden, og klyngen har et fælles telefonnummer, så kunder er sikker på, at telefonen altid bliver taget.Per Kildelund, Safeday

Kaffemaskine, telefonnummer, printer og så videre er fælles – men hver har sit skrivebord, sit firma og sine kompetencer, som de andre kan trække på.

Foto: Helle Nordström

Plads til flere

Klyngen startede med at leje sig ind i et enkelt kontor i den tidligere administrationsbygning på Lindø, men de er allerede vokset ud af de rammer og er ved at udvide med nabokontoret.

– Og der er et ledigt kontor på den anden side også, så vi har plads til et par stykker mere i klyngen. Men vi er nødt til at være ekstremt kræsne, for det skal være nogle, der er indstillet på at være en del af fællesskabet. Og så skal det være virksomheder, der kommer med nye kompetencer, så vi fortsat supplerer hinanden, påpeger Kim Degn.

At kontoret er etableret på Lindø er ingen tilfældighed. Det er for også at blive en del at det store netværk af virksomheder, der holder til der. Og for at komme tættere på mulige opgaver på de skibe, der kommer ind.

– Vi kan f.eks. tilbyde at opdatere sikkerheden på et skib – det er Per Kildelunds speciale. Han er imidlertid ikke glad for den store dokumentation, der skal laves i den forbindelse, men det er mit speciale. Og så kan vi tilbyde en pakkeløsning, der også omfatter skibet telefoni og IT, for det kan Vennerstrøm. Og er der brug for sikkerhedsudstyr, så er Hejtex klar, forklarer Kim Degn.

– Og samme tilbud kan vi også give landbaserede virksomheder. Og man skal ikke lade sig skræmme af, at vi er små virksomheder, for vi har alle en backup, så andre træder til, hvis en af os bliver ramt af sygdom.

Kommunale opgaver

Et af målene med Klyngen ved havet er at få lokale opgaver.

– Det irriterer mig, at folk skal køre flere time for at komme og løse en opgave – ikke mindst når det gælder kommunen. Se på Per Kildelunds Safeday. Han har aftaler med Nyborg, Odense og Assens kommuner og med Skat, men Kerteminde Kommune vælger en udenbys leverandør. Når der er problemer med kommunens IT, skal der komme en mand kørende fra Sjælland, når han kan finde et hul i kalenderen. De der timer på landevejen er der bare ingen grund til at betale for, når der er lokale, der kan klare problemet – hvis de går sammen om det, siger Kim Degn.

Det var på opfordring fra Klyngen Ved Havet, at byrådsmedlem Knud Skov Ahrnkiel fremsatte forslag om, at de kommunale udbudsregler skal ændres, så lokale virksomheder også får en chance for at byde ind. Det var et forslag, der blev så godt modtaget, at man nu er i gang med at endevende hele området, så det overalt, hvor det er muligt, bliver gjort mere tilgængeligt for de lokale at byde på kommunale opgaver og leverancer.